''SAPANCA GÖLÜ'NDEN DAHA FAZLA SU ALACAĞIZ''
2012 yılında Sapanca Gölü'nden 7.4 milyon metreküp su çektiğini açıklayan TÜPRAŞ, 2014 yılı sonunda gölden daha fazla su çekeceğini açıkladı. SASKİ olaya tepki gösterdi.
enisakarya Gazetesinin haberine göre, İzmit Rafinerisi Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nin 2014 yılı sonunda devreye gireceği belirterek, projenin devreye alınmasıyla birlikte mevcut tahsis seviyesine çıkılacağını açıklandı.
TÜPRAŞ olarak yeni bir hat çalışması yürütmediklerini iddia edilen açıklamada, "Tüpraş İzmit Rafinerisi'nin gölden yeni bir hat çekme çalışması ya da planı yoktur. Ancak son dönemde TCDD Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü ile bölge belediyelerince yapılan hızlı tren, duble yol ve köprülü kavşak ve benzeri çalışmalar nedeniyle mevcut hatlarımızda yer değiştirme işlemleri yapılmaya devam edilmektedir. Hatta mevcut hatlardan birisi tamamen belediyeye tarafından kullanılmaktadır" dedi.
DOĞAL ALANIN KORUNMASI
Son yedi yıllık çalışma döneminde su kaynaklarının korunması konusunda öncelikle tüketiminin azaltılmasının hedeflendiği belirtilen açıklamada, "2012 yılında tüm rafinerilerimizde kullandığımız suyun %37'si geri kazanılan ve yeniden kullanılan sudan oluşmaktadır. Bu oran İzmit Rafinerisinde % 43'e ulaşmaktadır. Yalnızca Sapanca Gölünde değil, faaliyet gösterdiğimiz tüm bölgelerde bulunan doğal alanlar ve canlı yaşamın korunması, çeşitlendirilmesi sorumluluğumuzdadır" dedi.
ZARARLARIN ENGELLENMESİ
Sapanca Gölü'nün korunması konusunda ilgililerle ortaklaşa çalışmalar yürütüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, "Şirketimiz, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü nezdinde üzerine düşen yükümlülüklerinin yanı sıra doğal hayatın korunmasına yönelik ortak çalışmalar yürütülmekte, potansiyel zararların engellenmesi konularında çalışma disiplini ve sistemleri konusunda öncü rol üslenmektedir. Ayrıca iklimsel nedenler sonucu gölün taşma tehlikesi oluştuğunda su çekiş miktarının artırılması talepleri karşılanarak çevre zararları önlenmektedir" denildi.
SASKİ TEPKİLİ
Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi'nden yapılan açıklamada ise Sapanca Gölü'nden, endüstriyel olarak kullanılan su miktarını devletin hiç bir kurumu resmi olarak bilmediği belirtildi. SASKİ Genel Müdürlüğü olarak ellerinde herhangi bir kayıt bulunmadığı belirtilen açıklamada,
"Edindiğimiz bilgilere göre bazı endüstriyel kurumların ilave üniteler yapacağı ve su kullanım miktarını arttıracağı öğrenilmiştir. DSİ Genel Müdürlüğü kayıtlarında endüstriyel amaçlı bir tahsisin olmadığı açık bir şekilde ifade edilmektedir. DSİ Genel Müdürlüğü, su kullanım önceliğini belirleyen kanunlarda İnsani Tüketim birinci öncelikli konudur. Sapanca Gölü'ndeki son gelişmeler ve içinde bulunduğumuz küresel iklim değişiklikleri dikkate alındığında endüstriyel kullanım kontrol altına alınması ve tedricen durdurulması gerekmektedir. Birinci sınıf içme suyu özelliğine ait bu gölün öncelikli olarak insani tüketim amaçlı planlanması; öncelikle Sakarya'nın, ihtiyaç olduğunda da Kocaeli'nin içme suyu ihtiyacına yönelik kullanılması gerekmektedir. Şu ana kadar hiçbir endüstriyel kurum Sapanca Gölü'nden su tahsisine yönelik bir belgeyi ortaya koyamamıştır. Bugüne kadar maalesef hiçbir endüstriyel kurumun Sapanca Gölü'nün korunmasına yönelik hiçbir katkısı olmamıştır" denildi.
SAPANCA GAZETESİ