YAZ SICAKLARINA ÇİÇEK BAKIMI

Sapanca Çiçekcilik Azizler Peyzaj Firmasının sahibi Bilal Çelik, yaz aylarında çiçek bakımı ve toprak seçimi konusunda bilgiler verdi.

SULAMA AKŞAM SAATLERİNDE

Özellikle yaz aylarında hastalıklardan kaçınmak için sulama işlemlerinin geceden yapılması gerektiğini belirten Çelik, "Sıcak havada sulama yapılmaması, yapılacak sulamanın da sabah erken saatlerde değil akşam saatlerinde yapılması gerekiyor. Bitkiyi sulamadan önce kesinlikle toprağın nemi elle kontrol edilmeli ve nemli bir toprağa asla tekrar su verilmemeli. Bitkinin türüne göre güneşte veya gölgede muhafaza edilmeli. Hiçbir bitki ışıksız yaşayamaz. Salon bitkilerinin de en az haftada 1 gün gün ışına çıkarılması gerekir" dedi.

TORFUN TÜRÜ ÖNEMLİ

Bitkilerin gelişme döneminde vitaminlere ihtiyaç duyduğunu ifade eden Çelik, "Daha önceleri topraklarda gübre karşımı oluyordu. Ancak bu uzun vadede bitkilerde kök hastalıklarına neden olduğu için torf dediğimiz içerisinde hiçbir gıda bulunmayan topraklar kullanılıyor. Bitkilerin topraklarında gıda olmaması sebebiyle yetiştirdiğimiz bitkilere ara ara gıda takviyesi yapmamız gerekiyor. Yerli torfun tuz oranı çok yüksek. Bunun giderilmesi için ocaktan çıktıktan sonra dinlendirilmesi, yağış alması ve tuz oranının düşürülmesi gerekiyor. Ancak maalesef ki üreticilerimiz bunu yapmıyor ve bu ürünleri satışa sunuyor. Vatandaşımızda bu ürünleri kullandığında bitki kuraklık dönemine giriyor, süreç gelişim yönüne değil önce durağan daha sonrada tam tersi yönde ilerliyor. Süreç bitkinin kuruması ile sona eriyor. İthal torflar ise çok daha stabil ürünler. Şuan ara bir dönem yaşıyoruz ve bu dönemde bahçeye çiçek dikilmesi taraftarı değiliz. Ekim ayı sonrasında kışlık bitkilerin dikimi gerçekleştirilebilir" diye konuştu.

25 YILLIK TECRÜBE

25 yıldır bu sektörde olduklarını kaydeden Çelik, "Çiçek sektörüne yaklaşık 25 sene önce rahmetli babam Aziz Çelik'in yanında başladım. İç ve dış mekan süsleme ve çiçekçilik konularında hizmet veriyoruz. Doğanın bizlere sunduğu en güzel şeylerden bir tanesi de çiçeklerdir. Doğal ortamda yetişen ve oldukça güzel görüntülere ve kokulara sahip olan çiçekleri farklı şekillerde bulunduğumuz ortamlarda kullanmaktayız. Sadece çiçekler değil birbirinden güzel bitkileri ile hayatımıza renk katabilir. Çiçekler ve bitkiler ile ilgili süsleme işlemleri peyzaj olarak adlandırılmaktadır. Rulo çim, sulama sistemleri, yapay şelale, yürüyüş yolları ve peyzaj projeleri konularında da hizmet veriyoruz" şeklinde konuştu.

ÜCRETSİZ DESTEK

Kendilerine ulaşan vatandaşlara ücretsiz destek sağladıklarını belirten Çelik, "Bitkilerinde sorun yaşayan vatandaşlarımız, bitkilerini firmamızdan almış olsun yada olmasın sosyal medya üzerinden veya 532.4655427 numaralı telefonumuzdan bizlere ulaşırlarsa kendilerine ücretsiz olarak destek verebiliriz. Bu bitki bahçe bitkisi, salon bitkisi olabilir, hepsi için destek sağlıyoruz" dedi.