TAZE CEVİZ FESTİVALİ 16 AĞUSTOS'TA BAŞLIYOR

Sapanca'da bu yıl 3'üncüsü düzenlenecek olan Sapanca Kurtköy Taze Ceviz Festivali, 16-18 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek.

Bu Doğal Güzellikleri ve meyveleri ile ünlü olan Sapanca'da bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Sapanca Kurtköy Taze Ceviz Festivali için hazırlıklar başladı. 16-18 Ağustos tarihleri arasında Sapanca Kurtköy Mahallesinde, Kurtköyspor kulübünün de katkılarıyla düzenlenecek olan festivale birbirinden ünlü sanatçılar ve konuşmacılar katılacak.

Türkiye'nin en önemli ceviz üretim merkezlerinden biri olan Sapanca, özellikle taze tüketimde Türkiye ceviz piyasasında önemli bir yere sahip. Düzenlenen Taze Ceviz Festivali ile ürünlerin daha da geniş kitlelere ulaştırması amaçlanıyor.

İLÇEYE 100 MİLYONLUK GİRDİ

Festival Tertip Komite Üyesi ve SUBÜ Öğretim Görevlisi İsmail Koç, Cevizin Sakarya ekonomisine yıllık 100 milyonluk girdi sağladığını ve cevizin özellikle Sapanca ve çevre ilçeleri açısından kalkınmada önemli bir yeri bulunduğunu söyledi.

SAPANCA'YA ÖZGÜ TARIMSAL VE KÜLTÜREL DEĞERLER

Diğer il ve ilçelerde üretilen cevizlerin de Sapanca'ya getirildiğini belirten Koç, "İlçede üretilen cevizlerin yanı sıra dışarıdan gelen cevizler de Sapanca'da işlenmekte ve Türkiye piyasasına buradan satılmaktadır. Ceviz Üretiminde Türkiye'nin merkezi olmasak ta piyasaya taze ceviz satışında lider bir konumda olduğumuzu söyleyebilirim. Bu liderliği tescilleme için de bölgemiz ceviz üreticileri ve Kurtköy Mahallesi sakinlerinin ortak çabası ile iki yıldır festival gerçekleştirilmektedir. Geçen yıllardan farklı olarak bu yıl ki festivalimize belediyemiz ve üniversitelerimiz özel bir önem vermektedir. Bölgemiz turizm alanında büyüyen bir pazar konumunda fakat tarım ürünlerini turizmle ilişkilendirme noktasında zayıf kalmaktadır. Bu bağlamda ceviz ve cevize bağlı ürün çeşitliliğinin arttırılması, gıda ve hediyelik eşya üretiminin teşviki,  Sapanca'ya özgü tarımsal ve kültürel değerlerin korunması ve pazarlanması açısından Sapanca Kurtköy Taze Ceviz Festivali büyük önem taşımaktadır. Festivalimize paydaş olmak isteyen herkese kapımız açık, gelin birlikte ceviz yiyelim, Sapanca kokan güzel bir üç gün geçirelim" dedi.

CEVİZ SARAYI

'Ceviz Sarayı' isimi özel bir proje hakkında da bilgiler veren Koç, şunları söyledi:

"Biliyorsunuz festivaller, yerel halkın ürünlerini ve becerilerini sergileme açısından sinerjik bir ortam meydana getirmekte, üretici, tüketici ve müteşebbisi de tek elde buluşturmaktadır. Sapanca'nın bir evladı olarak da ilçemiz için neler yapabiliriz düşüncesi bizleri güzel projelerde buluşturuyor. Bu kapsamda bölgesel kalkınma alanında yaptığımız akademik çalışmalar yanında özellikle Sapanca Kurtköy Ceviz Festivalli ile birlikte daha farklı projeler içinde emek harcamaktayız. Geçtiğimiz aylarda üniversitemiz ve Sapanca Belediyesi ile Sapanca'daki tarım ürünlerinin ve kültür ürünlerinin bölge ekonomisine daha fazla katkı sağlaması amacıyla Japonya Büyükelçiliği Yerel Projeler Programına 82 bin dolarlık hibe için başvurumuzu yaptık. Bu projenin kabul edilmesi ve gerçekleşmesi durumunda ilçemiz; içerisinde 32 tane 12 metrekarelik üretim ve satış ofisleri olan 'Ceviz Sarayı' isimli özel tasarım bir binaya, dolayısıyla bölge halkının ürünlerini işleyip sattığı yöresel ürünler çarşısına kavuşmuş olacak."