SU CENNETİNDE ZAM KRALI

Dolar kurunun yükselmesinin ardından ilçedeki bir çok su fabrikası fiyatlarına yüzde 60-70 oranlarında zam yaptı. 1.5 litrelik (3x0,5) ambalajlı suyun market satış fiyatı evlerde kullanılan 1000 litre suyun fiyatını geçti.

AMBALAJLI SUYA YÜZDE 60-70 ZAM

Amacımız reklam veya bir firmayı karalamak değil. O sebeple bu bölümde firma isimlerine yer vermeyeceğiz. Dolar kurunun yükselmeye başladığı 30 Temmuz ve tavan yaptığı 13 Ağustos tarihinin ardından ilçedeki 1-2 fabrika hariç tüm fabrikalar ambalajlı suya yüzde 60-70 oranında zam yaptı. 24 adetlik 0.50 litre pet su fiyatı ana bayi çıkışında KDV dahil 5.50-6.50 TL'den 9-11 TL fiyat aralığına yükseldi.

AMBALAJ MALİYETİ

Su fabrikalarının zamlar için ortak açıklaması ise yüksek dolar kuru. Her ne kadar dolar kuru yüzde 60-70 artmış olmasa da açıklama su ambalajında kullanılan maddelerin dolarla temin edildiği ve dolardaki artışın aynı oranda fiyatlara yansıtıldığı yönünde.

EN PAHALI SU SAPANCA'DA MI?

Öncelikle en pahalı suyun Sapanca'da olduğu iddialarının asılsız olduğunu belirtmek isteriz. Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre Sapanca 2. kategoride yer alıyor.

Yani Akyazı, Hendek, Karapürçek, Kocaali ve Karasu ile su fiyatımız aynı. Şehirdeki en pahalı suyu ise Adapazarı, Arifiye, Erenler, Ferizli, Kaynarca, Serdivan, Söğütlü ilçeleri ile Limandere'nin bulunduğu 1.kategoride yer alan yerleşim birimleri içiyor.

Sakarya'daki en ucuz suyu ise Alifuatpaşa ilçesi, Kuzuluk, Kurudere, Darıçayırı, Yuvalıdere Çamlıca, Altındere ve Dokurcun Mahalleleri içiyor.

SUYA ZAM GELDİ Mİ?

SASKİ tarafından su fiyatlarına en son 2017 yılı başında zam yapıldı. Sapanca'nın da aralarında bulunduğu ilçelerde suyun metreküp fiyatı; KDV, ÇTV, atık su bedeli hariç konut için 2.44 TL., iş yerleri için 4.53 TL, şantiyeler için 4.88 TL, sanayi kuruluşları için 7.06 TL. ve resmi daireler için 3.66 TL. oldu. Bu fiyatlar 2017 yılından bu güne uygulanmaya devam ediyor.

SAPANCA'NIN SUYU NEREDEN GELİYOR?

Sizlerin de bildiği gibi ilçedeki doğal kaynak sularının neredeyse tamamı ilçedeki 9-10 su fabrikalarına kiralanmış durumda.

Sapanca'da çeşmeden akan suyun büyük bir bölümü SASKİ tarafından ilçenin üst bölgelerinde açılan artezyen kuyularından sağlanıyor. Buda su sertliğinin yüksek olmasının yani kirecin en büyük sebeplerinden biri. Ancak SASKİ tarafından hattın yapımı tamamlandığında ilçenin büyük bir bölümüne Sapanca Gölü'nden elde edilen su verilmeye başlanacak. Doğal kaynak suyu olmasa da suyun kalitesinin artması bekleniyor.

1.5 LT PET SU EVDEKİ BİN LİTRE SU İLE AYNI FİYAT

0.50 litrelik pet su ilçe genelindeki birçok markette 0.90 – 1.25 lira fiyat aralığında satılıyor. 1 metreküp su 1000 litre suya karşılık geliyor. SASKİ'ye göre Sapanca'da çeşmeden akan suyun fiyatı KDV dahil 2.88 TL. Yani marketten 3 adet 0.50 litrelik su aldığınızda (ortalama 3 TL yapar) Evinizde kullandığınız bin litre suya verdiğiniz paranın üzerinde bir tutarı sadece 1.5 litre suya ödemiş olursunuz.

EN ÇOK LOKANTALAR VE BAKKALLAR ŞİKAYETÇİ

Su fabrikalarının yaptığı zamlara en büyük tepkiyi ise ilçedeki lokanta ve bakkallar veriyor. Ortak söylem ise, su cenneti Sapanca'da yer altından çıkan suya bu oranda nasıl zam geldiği yönünde.

SASKİ SAPANCA'YA TEŞEKKÜR

SASKİ'nin Sapanca'da bulunan müdürlüğünü buradan kutlamak isteriz. Şube Müdürü Bilal Habeş Çomaklı ve tüm şube çalışanları özellikle su arızaları ve baskınlarında hızlıca müdahale edip sorunları en kısa sürede çözüme kavuşturuyorlar. Birçok kez, dizlerine kadar çamur içerisinde, mesai saati olmaksızın çalıştıklarına şahit olduğumuz bu ekibi özverileri için kutlarız.