SAPANCA'NIN KURTULUŞU TÖRENLERLE KUTLANDI

Sapanca'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.

Şehit Albay Güner Ekici Parkında düzenlenen tören Rüstempaşa Camisi'ne Türk Bayrağının asılması ile başladı. İlçe Müftüsü Faruk Çelik'in yaptırdığı duanın ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Türkiye Çanakkale ve İstiklal Savaşları Şehit ve Gazi Yakınları Derneği Genel Başkanı Fehmi Tantan ile Sapanca Muharip Gaziler Derneği adına Hasan Çorbacıoğlu yaptı.

Türk tarihinde İslam öncesi ve sonrası şehitlik ve gazilik makamının olduğunu belirten Çorbacıoğlu, "Her Türk de bu makama kavuşmak için vatanı, milleti, bayrağı, milli marşı, soydaşları ve kutsal değerleri için savaşır. Çünkü milli hasletimize olan bu duyguların, Türk ulusu ve her bireyi için vazgeçilmez bir anlamı ve önemi vardır. Türk milleti bunun en güzel örneğini önce Çanakkale savaşlarında ve sonrasında Atatürk'ün önderliğinde verilen kurtuluş savaşında yaşamış ve 'Ya istiklal ya ölüm' demiştir. Türk tarihi böylesine kahramanlık günleri ile doludur. Kahramanlık günlerini şehit ve gazilerimize borçluyuz. Destanlar yaratan şehit ve gazilerimiz tek tek birer onur abideleridir" diye konuştu.

Sapanca Belediye Başkanı Doç. Dr. Aydın Yılmazer ise konuşmasında, 22 Haziran 1921 tarihinin Sapanca için milli onuru koruma erdemini yaşadığı, tarihi bir gün olduğunu söyledi.

"Ecdadımızın bize emanet ettiği tam bağımsız, ilerici ve çağdaş cumhuriyetimizi ilelebet yaşatmak ülküsü bizlerin asli ödevidir" diyen Yılmazer, konuşmasında şu sözlere yer verdi:

"Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde ve Kuva-i Milliye ruhuyla kazanılan kurtuluş savaşı sonucunda Sapanca'mız da 1921 yılının 22 Haziranında özgürlüğüne kavuşmuştur. Günümüzden tam 97 yıl önce tüm vatanımızda olduğu gibi Sapanca'da da yüreği vatan sevgisi ile dolu halkımızın, direnciyle işgalci kuvvetler topraklarımızdan çekilmek zorunda kalmıştır. Hak ve hürriyetten yoksun toplumların hayatta kalmaları ve yaşamaları mümkün değildir. Bu nedenle bizlere ve gelecek nesillere düşen en önemli görev; destansı mücadeleler sonrasında bize emanet edilen Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunmak iç ve dış tehditlere karşı her daim uyanık olmaktır"

Törende konuşmaların ardından Alaçam Ortaokulu öğrencisi Berzah İskender'in okuduğu şiir, Nazmiye Ömer Sözer Ortaokulu öğrencileri ve Aydın Yörük Efe Kültür Derneğinin halk oyunları gösterileri gerçekleşti. Kutlamalar Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı tarafından seslendirilen marşlar eşliğinde yapılan resmi geçit töreniyle sona erdi.

Kutlamalara, Kaymakam Ali Ada, Belediye Başkanı Aydın Yılmazer, İlçe Jandarma Komutanı Birol Ustaoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Güven Alan, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Nuri Dede, Müftü Faruk Çelik, Çanakkale ve İstiklal Savaşları Şehit ve Gazi Yakınları Derneği Genel Başkanı Fehmi Tantan, Sakarya ve Sapanca Muharip Gaziler Derneği yönetim kurulu üyeleri, Sakarya Kuva-i Milliye Derneği üyeleri, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.