RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Bir enerji firması; Sapanca, Geyve ve Pamukova ilçeleri arasındaki dağlarda 30 adet türbinin bulunacağı Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) kurmak için çalışmalara başladı. 

Bir enerji firması; Sapanca'nın Şükriye, İkramiye, Erdemli ve Memnuniye ile Geyve'nin Melekşesolak, Melekşeoruç, Karaçam, Doğançay, Akıncı ve Nuruosmaniye; Pamukova'nın Kazımiye, Eskiyayla ve Şahmelek Mahallelerine toplam 30 adet rüzgar tribünü kurmak amacıyla çalışma başlattı.

25 adet 0,8 MWm ve 5 adet 2,0 MWm kurulu güce sahip 30 adet rüzgar türbini inşasını kapsayan projenin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) başvuru dosyası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca kabul edilerek ÇED süreci başlatıldı. 

Süreç boyunca projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler bakanlık yada Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunulabilecek. 

Projenin hayata geçirileceği alan SASKİ'nin tamamlanmak üzere olan Akçay Barajının da çevresinde bulunuyor. 

Proje dosyasında bölgenin seçilme nedenleri arasında; bölgenin rüzgar enerjisi üretim potansiyelinin yüksek olması, rüzgar hızının ve kapasite faktörünün uygun olması, bölgede küresel ve yerel firmaların rüzgar türbini ekipmanları üretim tesislerinin bulunması ve hızlı servis bakım gibi olanaklarının bulunması, tesis alanına ulaşım sorununun bulunmaması; kara yollarına, çevre yollarına yakınlığı ile kalifiye eleman ihtiyacının karşılanmasında sorun bulunmaması gibi başlıklar bulunuyor.