PORTAKAL ÇİÇEĞİ SANAT KOLONİSİ'NDE SONA DOĞRU

Sakarya'nın Sapanca İlçesi'ndeki Doğapark'ta bu yıl 5.'si gerçekleştirilen ve bu süre içinde dünyanın en çok tanınan sanat kolonileri arasına giren Portakal Çiçeği Plastik Sanatlar Kolonisi'nde sona yaklaşılıyor.

İşadamı Ahmet Şahin'in 10 yıl önce Sapanca Gölü kenarında kurduğu, küçük bir hayvanat bahçesi de oluşturulan botanik bahçesinde 5 yıl önce 20 sanatçıyla başlatılan Portakal Çiçeği Plastik Sanatlar Kolonisi, kısa sürede Dünya'nın dört bir yanında en çok tanınan koloniler arasına girdi. Her yıl Kuzey ve Güney Amerika ülkeleri dahil Asya, Avrupa ve Afrika'dan da sanatçıların bir sonrakine katılmak için randevu almaya çalıştığı Portakal ÇiçeğiPlastik Sanatlar kolanisi'nin 5'cisi 1 Haziran'da start aldı.

Botanik Bahçesi içinde özgürce dolaşan kanatlı ve diğer hayvanların arasında çalışan sanatçılar bundan böyük bir keyif alırken, böyle bir ortamda daha yaratıcı eserler meydana getirdiklerini söylüyorlar.

Birçok ürniversite ile işbirliği

Doğapark ve Portakal Çiçeği Plastik Sanatlar Kolonisi'nin kurucusu işadamı Ahmet Şahin ise, doğa tutkusu nedeniyle daha önce Köyceğiz ve Nallıhan'da doğa içerisinde bitki ve hayvanları olan iki çiftlik oluşturduğunu, bu çiftliklerdeki yaban hayvanlarını daha sonra Sapanca Doğapark'ta topladığını belirterek şunları söyledi:

"Burası 20 bin metrekarelik bir alan. Hayvanların doğal yaşam alanlarına uygun. Su kuşları, yaban kuşları doğal bir şekilde burada geziyor. Bu yıl 80 civarında resim, heykel ve mozaik dallarında sanatçımız geldi. Bir kısmı eserlerini üretip gitti. Uluslararası alanda en prestijli sanat kolonisi olmak için arkadaşlarım çok gayret edip çaba gösterdi. Daha da ileriye gideceğimizi umuyorum. Dünyada bir çok üniversite ile işbirliği içersindeyiz. Yabancı ve yerli sanatçılardan katılım için bize yoğun talepler geliyor. Onları seçici kurul tarafından seçip davet ediyoruz. Ben bunu sanat adına yapılan önemli bir iş olarak görüyorum."

İlham verici bir ortam

Aynı zamanda Düzce Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan genç ressamlarımızdan Mehpayker Yönsel, Doğapark'teki ortamda unutamayacağı bir çalışma yaptığını belirterek, "Bir haftadır buradayım. Portakal çiçeği sanat kolonisini geçtiğimiz yıl duydum. Seçilip davet edildim. Burada yerli ve yabancı sanatçılar birlikte çalışıyor. Yabancı sanatçılarla tanıştık. Aile ortamı gibi ve sanatla ilgilenen insanlar için ilham verici. Resim yaparken hayvanlar sanatçıların yanlarından geçiyor. Herkesin burada resim yapmasını isterim" dedi.

Vali Büyük'ten ziyaret

Geçtiğimiz gün koloniyi ziyaret eden Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya'nın aynı zamanda sanat ve kültür etkinlikleriyle de adını duyurduğunu, Sapanca ilçesinin de bu açıdan çok önemli bir merkez haline geldiğini belirterek, "Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi dünyanın bir çok yerinden sanatçıları biraraya getiren, onların ilham aldığı, mutlu olduğu ve sanatlarını ürettiği bir yer haline geldi. Bu bize mutluluk veriyor. Önemimizi arttırıyor" dedi.

Doğa ve resim içiçe

Ressam Nilay Saydam ise "Burada bulunmak güzel. Özellikle uluslararası olması ve dış ülkelerden gelen ressamlar açısından çok önemli. Onun dışında doğal bir ortam olması ressam için çok önem taşıyor. Doğa ve resim içiçedir. Güzel bir ortam ve olumlu sonuçlar elde ediyoruz. Burada 2 eser yaptım" diyerek mutluluğunu dile getirdi.

Geçen yıl seramik, bu yıl resim

Geçtiğimiz yıl da katıldığı kolonide seramik çalışması yapan, bu yıl ise daha çok kadın ağırlıklı resimlere yönelen Sevda Duran ise şunları söyledi:

"Bu yıl iki eser çıkardım. Bir haftadır buradayım ve burası insanın huzur bulduğu bir yer. Özgürce ve doğa içerisinde çalışıyoruz. Yabancı sanatçılarla birlikte de paylaşımlarda bulunuyoruz. İnsanları tanıyoruz. Uzun süreli arkadaşlıklar kuruyoruz."

Avrupa'da çok tanınıyor

Deneyimli sanatçılarımızdan olan Kani Kaya ise uzun yıllar Hollanda'da olduğunu ve şimdi Türkiye'de çalışma yaptığını hatırlatarak, "Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi Avrupa'da sanat çevreleri tarafından çok tanınan ve bir çok sanatçının katılmak istediği bir etkinlik. Gün geçtikçe yayılıyor ve tanınıyor. Politik bir mesaj olmamakla birlikte son zamanlarda kadınlarımızı anlatmak istediğim bir temayı işledim. Türk kadının ne kadar kuvvetli ve kendi ülkesini sevdiğini anlatmaya çalıştım" dedi.