ÖĞRENCİ ÇOK, YURT YOK!

Sapanca'da 2017 yılında hizmete girmesi planlanan Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) öğrenci yurdunun bir türlü açılamaması ilçedeki üniversite öğrencilerini olumsuz etkiledi.

YURT AÇILMADI

KYK'nın 2016 yılında inşaatına başladığı ve 2017'de hizmete girmesi planlanan 500 kişilik öğrenci yurdu, aradan geçen iki yıla rağmen açılmayınca öğrencileri ve aileleri zor durumda kaldı.

791 ÖĞRENCİ ARA VERDİ

Sapanca Meslek Yüksekokulu'nda çeşitli bölümlerini kazanan ve kayıt yaptıran 2 bin 55 öğrenciden 791'i barınma sorunu sebebiyle eğitimlerine ara verdi. Bazı öğrenciler ise ilçedeki ev kiralarının yüksekliği nedeniyle mağdur olurken özel yurtlarda kalan öğrenciler ise imkanların yetersizliklerinden şikayetçi oldu.

"YURT YOK, KAZANDILAR AMA GELMEDİLER"

Sapanca MYO öğrencilerinden Şahsenem Uysal, KYK yurdunun açılmaması ve özel yurtların dolu olması sebebiyle, Sapanca MYO'yu kazanan arkadaşlarının okula gelmediklerini ve eğitimlerine ara verdiklerini söyledi.

Şu an kaldıkları özel yurdun yaşam koşulları hakkında da bilgiler veren Uysal, "12 metrekare alanda 5 kişi kalıyoruz ve kişi başı 500 TL. ödüyoruz. Kahvaltı ve servis ücreti için de en az bir yıllık sözleşme yapmak zorunda bırakılıyorsunuz. Çalışma alanı bile olmayan bir yerde hem uyuyup, hem ders çalışıp hem de yaşamaya çalışıyorsunuz. Okulda gerçekleşen bir faaliyete katılmak istediğinizde ise en büyük sorununuz ulaşım oluyor" şeklinde konuştu.

"YABANCI TURİSTLER FİYATLARI YÜKSELTİYOR"

Sapanca'nın turistik bölge olmasının bölgeye olan talebi arttırdığını ve fiyatları yükselttiğini belirten Melek Sertaş, "Sapanca'ya özellikle Ortadoğu'dan yoğun talep var. Bu da ilçedeki ev sahiplerinin evlerini öğrencilere kiralamak yerine Arap turistlere kiralamasına ve fiyatların fahiş rakamlara yükselmesine neden oluyor böylece öğrencilerin ilçede barınma ihtiyacını karşılaması neredeyse imkansız hale geldi" dedi.

"EN BÜYÜK DİLEĞİMİZ KYK YURDUNUN AÇILMASI"

KYK yurdunun en kısa sürede açılması dileğinde bulunan Betül Aksoy, "Bir çok kez arkadaşlarımızla eve çıkmak istedik ancak Sapanca'da öğrenciler için kiraların çok yüksek olması bu isteğimizi hep yarıda bıraktı. Şu an istemeyerek de olsa şartlarını beğenmediğimiz bir yurtta kalıyoruz ve en büyük dileğimiz KYK yurdunun biran önce tamamlanarak hizmete açılması" diye konuştu.

MÜTEAHHİT İFLAS ETTİ

Konuya ilişkin Kredi ve Yurtlar Kurumu Sakarya İl Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre; inşaatının tamamlanamamasının sebebi ise söz konusu yüklenici firmanın iflas etmesi. Kurumdan yapılan açıklamada inşaatın TOKİ tarafından yeniden ihale edilerek eksiklerinin tamamlanması yoluna gidileceği belirtildi.