O SAPANCA’NIN SÜNNETÇİ SEDAT AĞABEYİ

Bu hafta Sedat İnce’yi namı değer “Sağlıkçı ya da Sünnetçi Sedat” amcamızı Sapanca Gazetesi sayfalarına taşıdık. Sapanca’da en az 10 bin kişiyi sünnet eden Sedat İnce, 30 yıllık Sapanca macerasını ve yaşadıklarını anlattı.

30 YILDIR

1967 yılında başladığı meslek hayatını 30 yıla yakın bir süre sürdüren İnce, meslek hayatı boyunca bölgedeki 10 bini aşkın çocuğu sünnet etti. Çoğu zaman doktorun olmadığı ilçede, imkansızlıklara rağmen vatandaşların yardımına ilk koşan yine o oldu. Meslek hayatına İstanbul Haydarpaşa Sağlık Koleji ve ardından Anadolu Üniversitesi Yüksek Hemşireliği bitirdikten sonra başladığını belirten İnce, 1970 yılında İzmir'e daha sonra da 1973 yılında Sapanca'ya atandığını söyledi.

10 BİN SÜNNET

İlçeye atanır atanmaz çalışmaya başladığını ifade eden İnce, "Sapanca'da göreve başladığımda sünnet yapmaya da başladım. 1995 yılında emekli oluncaya kadar Sapanca başta olmak üzere Maşukiye, Derbent, Arifiye, Adapazarı, Uzuntarla ve Köseköy'de 10 binin üzerinde sünnet yaptım. Emekli olduktan sonra bir kaç sene daha devam ettim. Zaten daha sonra gözlerim, ellerim zayıfladı. Cerrahide göz ve el çok önemlidir. Elin titremeyecek, gözün çok iyi görecek." dedi.

AĞACA ÇIKANLAR OLDU

Sünnetler sırasında ilginç olaylarda yaşadığını kaydeden İnce, "Ağaca çıkanı da vardır, evden kaçanı da. İlk yıllarımda çocuklar bir korku yaşıyorlardı. Ama ilerleyen yıllarda bu sorun oldukça azaldı. Çünkü çocuklar hastalık ya da diğer müdahaleler için sağlık ocağına geldikçe diyalog kurmaya beni tanımaya başladılar. Yabancı biri değil Sedat amcaları oldum." diye konuştu.

1967 YILINDA İLK SAĞLIK OCAĞI

Sapanca'ya ilk sağlık ocağı binasının yapılması çalışmaları anlatan İnce, şöyle konuştu:

"Çalışmayı çok severdim. 1973 yılında ilçeye atandığım zaman şuan yapılan modern hastanenin yerinde bulunan sağlık ocağının yapımı için mücadele verdik. Baktım ki mevcut bina buraya yetmiyor, nüfus artıyor, benimde içerisinde bulunduğum bir organizasyonla 1967 yılında ilk sağlık ocağı binasını Sapanca'ya kazandırdık. Zamanın Belediye Başkanı rahmetli Mehmet Ali Balkaya, Sebahattin Olgay, Feridun Alaçam ve Hasan Alaçam, Şahin Dutucu, Hayri Şirin, Reşat Tanta sağlık ocağını kiradan kurtarıp yeni bina yapımı için büyük çaba harcadılar. Çalışmalarımız daha sonrada devam etti. İçerisinde her siyasi görüşten insanın bulunduğu bir dernek kurduk. Herkes Sapanca'ya hizmet noktasında bir araya geldi ve hastanenin ikinci katını yaptık, yine hastaneye araba aldık, Sakarya'da sadece Devlet Hastanesinde elektro cihazı ve doğum ünitesi varken biz sağlık ocağına kurduk. Bunlar hep derneğin, vatandaşların katkılarıyla oldu. Yaptığımız bina modern bina yapılıncaya kadar 40 sene ilçe halkına hizmet verdi."

SÜS BİTKİCİLİĞİNE ÖNCÜLÜK ETTİK

Şu an Sapanca'nın gözde meslekleri arasında yer alan süs bitkiciliğinin ilçeye getirilmesinde katkılarda bulunduğunu belirten İnce, sözlerini şöyle tamamladı: "Hiçbir zaman boş kalmadık. Bütün sivil toplum örgütlerinde de görev aldım. Çok geziyorduk. Ege Bölgesini ziyaret ettikçe çiçekçiliğin çok popüler olduğu gördük. Daha sonra emekli oldum. Bir şeyler yapma heyecanı taşıyoruz. O arada ilçeye Kaymakam olarak Hasan Duruer atandı. Zamanın İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, 'Sapanca'ya çok iyi ve başarılı bir Kaymakam tayin ediyorum' demişti, bunu hiçbir zaman unutmuyorum. Hakikaten çok çalışkan bir insandı. Biz de o zaman sosyal yardımlaşma vakfında parti adına temsilciydik. Kaymakamımız süs bitkiciliği çalışması başlattı. 2002 yılında kooperatifi kurdu ve 100 kişiyi bir araya getirdi. Sapanca'da 100 kişiyi bir araya getirmek zordur. Bu çalışmalar sonrası ilçede yıllık geliri 2 milyonun üzerinde olan bir sektör oluştu. Ben de doğadan kopmadım, bir miktar arazimde süs bitkisi yetiştiriyorum. Ama ürün yetiştirirken daha ziyade bilgilerimi aktarmaya çalıyorum. İnsanlara faydalı olmak istiyorum."