KURBANLIKTA FİYATLAR ARTTI SATIŞLAR DÜŞTÜ

Kılıç Besi Çiftliğinin sahibi Yunus Kılıç, kurbanlık fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 15-20 oranında arttığını bunun da satışlarda düşüşe sebep olduğunu söyledi.

Sürece 2017 yılından bugüne bakmak gerektiğini belirten Yunus Kılıç, "Yem ve hayvan fiyatları başta olmak üzere hükümetin dişi hayvanların kesimini yasaklaması ile bu yıllarda başlayan bir fiyat artışı söz konusu. 2018 yılında bu artış yem fiyatlarındaki aşırı yükselme ile hayvancılığa en büyük darbesini vurdu. Bu sıkıntılar üreticileri yani bizleri çok etkiledi. Bazı arkadaşlarımız batta bazı arkadaşlarımız ise işlerini küçülttü. 2019 yılında ise yüzümüz biraz olsun gülmüştü ki yem fiyatları her zaman olduğu gibi yine ortaya çıktı ve bu gülüşü endişeye çevirdi" dedi.

Satışlardaki düşüşün sebebi olarak ekonomik sıkıntıların başı çektiğini ifade eden Kılıç, şunları kaydetti:

"2018 yılında yaşanan onca olumsuzluğa rağmen kurbanlık satışları bu yıla oranla daha hızlıydı. Bu yıl fiyatlar yüzde 15-20 oranında artarken, satışlar yaklaşık yüzde 20-25 oranında düştü. Bunları da aslında bayramın denk geldiği döneme bağlıyoruz. Satışların azalma sebeplerinde başı ekonomik sıkıntılar çekiyor. Malum bir süre sonra okulların açılacak olması da alilleri zorlayan bir durum. 2018 yılı Kurban Bayramı'nda bu süreçte elimizde kurbanlık kalmıyordu ama bu yıl ortalama yüzde 25 oranında satışlar daha düşük ve hala elimizde kurbanlıklar mevcut."