KOCAELİ'NİN SUYUNUN YARISI, SAPANCA GÖLÜ'NDEN

İSU Genel Müdürlüğü, bu yılda Yuvacık Baraj Gölü'ndeki su seviyesinin düşmesi üzerine Sapanca'dan yeniden Yuvacık'a su pompalamaya başladı.

Kocaeli'nde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da su sıkıntısı devam ediyor. Geçen yıl, şehre yeteri kadar yağış düşmemesi nedeniyle Sapanca Gölü'nü devreye alan İSU Genel Müdürlüğü, bu yılda Yuvacık Baraj Gölü'ndeki su seviyesinin düşmesi üzerine Sapanca'dan yeniden Yuvacık'a su pompalamaya başladı.

İSU Genel Müdürlüğü bunun önüne geçmek için harekete geçti. Yaz aylarında tüketimin artması üzerine seviyesi iyice düşen Yuvacı Barajı'na takviye yapmak üzere Sapanca- Yuvacık Barajı hattını geçen temmuz ayı başında devreye aldı. Bir pompa ile 15 gün boyunca Sapanca Gölü'nden takviye yapan İSU, ikinci pompayı da 16 Temmuz'da devreye alarak şehrin su ihtiyacını karşıladı. Ancak havzada yağış olmaması ve Yuvacık Barajı'ndaki suyun iyice azalması üzerine belirlenen program çerçevesinde Sapanca-Yuvacık hattında 3. pompa da devreye alındı.

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, Yuvacık Barajı'nın son durumuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Bayram, yaptığı açıklamada, Yuvacık Barajı'nda 16 milyon 290 bin metreküp su olduğunu söyledi. Kocaeli'nin aylık 12 milyon metreküp su tükettiğini belirten Bayram, kentin su ihtiyacının yarısının Sapanca Gölü'nden sağlandığını kaydetti. Bayram, "Geçen temmuz ayının başından beri toplamda 3 pompayla Sapanca Gölü'nde baraj arıtmasına su alıyoruz." dedi.

Sapanca Gölü'nden geçen sene yaklaşık 4 milyon metreküpü civarında su aldıklarını belirten Bayram, şöyle devam etti:

"11 milyon metreküp su da bu yıl aldık. Biz bir ayda 12 milyon metreküp su tüketiyoruz. Toplamda Sapanca Gölü'nden 15 milyon metreküp su aldık. Sonuca bakarsak, Sapanca'da su almasaydık, barajımızdaki su kalmayacaktı.Yağışlı mevsimlere kadar, vatandaşlarımıza su sıkıntısı çektirmeyeceğiz. Suyumuzu israf etmeden kullanalım."

Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi hakkında da bilgi veren Bayram, "Sapanca'da 1 milyar 100 milyon metreküp su var. Ama bu suyun hepsini kullanamıyoruz. Bu suyun yenilenen hacmi 120 ile 130 milyon metreküp arasında değişiyor. Geçen seneye göre 45 santimlik göl hacmindeki su da azalma var. Bu rakam gölün kuruduğunu göstermez. Sakarya Su Kanali İdaresi'yle ortak olarak su yönetiminiSapanca'da gerçekleştiriyoruz. Su tüketimi hava sıcaklıklarıyla orantılı. Su oranının artmasına da yağışlara bağlı. Bölgemizde adı konulmamış bir kuraklık hüküm sürmekte. Buna rağmen bizler elimizdeki kaynakları ne şehirdeki vatandaşımıza ne de köydeki halkımıza hissettirmiyoruz. Sapanca olmasaydı Kocaeli'nin suyu bitmişti."