GÖLDE DEFİNE EFSANESİ HORTLADI

Sakarya'nın tanınmış bir iş adamının sosyal medyadan Sapanca Gölü'nde define için resmi izin istendi iddiası, göldeki define söylemlerini yeniden gündeme taşıdı.

Sakarya'nın tanınmış bir iş adamının sosyal medyada "Bu sabah inandığım bir dostumdan gelen telefon ile Sakarya Valiliği'ne müracaat eden üç kişinin Sapanca Gölü'nde Jüstinye'nin definesini aramak için izin istediğini öğrendim" şeklinde yaptığı paylaşım Sapanca Gölü'nde gerçekten define var mı? yok mu? sorusunu da beraberinde getirdi.

ARKEOLOJİK KAZI

İş adamının yaptığı bu ilginç paylaşım Beşköprü'deki tarihi Jüstinyen Köprüsü'nde arkeolojik kazıların yapıldığı döneme denk gelmesi ise olaya ayrı bir gizem kattı.

İZİN İSTEYEN OLMADI

İddia karşısında Sakarya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü kendilerinden böyle bir iznin istenmediğini açıkladı.

2014 YILINDA YAŞANAN OLAY HAFIZALARDA

2014 yılında Sapanca Gölü'ndeki su seviyesinin düşmesinin ardından Maşukiye bölgesinde taşlarla örülü bir adacık su yüzüne çıkmış, söz konusu bölgede kaçak kazı yapıldığı ve bir küpün de kırıldığı görüntülenmişti.

Kocaeli Etnografya Müzesi eski Müdürü İlksen Özbay, o tarihte yaptığı açıklamada 8 sene önce su düzeyi yüksek olduğu sırada dalış yapılıp burada inceleme yapıldığını, bunun bir mekana ait olmadığının belirlendiğini söylemişti.

Bölgede yapılan incelemede aşırı miktarda kırık anforalar, yosunlaşması sebebiyle yeşile dönüşmüş 1 metre çapında boşluk, üst bölümünde kırık küp tespit edilmiş, definecilerin küpü kırıp, kaya parçalarını kazıp kaldırarak burayı talan ettiği belirtilmişti.