DÖVİZDEKİ ARTIŞ KURBANLIK FİYATLARINI ETKİLEMEDİ

Sapanca'daki Kılıç Besi Çiftliği Sahibi Yunus Kılıç, geçen yıla oranla dövizin yükselmesine karşın, kurbanlık fiyatlarına ufak oranlarda zam geldiğini ancak satışların daha yüksek olduğunu söyledi.

GEÇTİĞİMİZ YILDAN İYİ

2017 yılına oranla daha iyi bir satış dönemi yaşadıklarını belirten Kılıç, "Konuya fiyat olarak bakarsak yine çok büyük bir değişiklik söz konusu değil. 2017 yılında canlı hayvan kilo bedeli 21-22 lira civarındaydı bu yıl ise 23-24 lira civarında. Fiyatlarda büyük bir artışının olmamasının sebebi ise bu hayvanların uzun süredir elimizde olması, saman ve yemin 1 yıl önce alınmış olmasından kaynaklanıyor" dedi.

8-16 BİN LİRA

Kurbanlıkların fiyatları hakkında da bilgiler veren Kılıç, "Şuan satışını yaptığımız kurbanlıkların fiyatları 8 bin 500 - 16 bin lira arasında değişiyor. 120 kurbanlığın 85'i satıldı, geri kalanlarında bayrama kadar satılacağını düşünüyorum. Buraya geldiğinizde kurbanlığınızı seçiyorsunuz ve kilosu üzerinde fiyatını belirliyoruz. Satışın tamamlanmasının ardından vatandaşlarımız bayramda gelip kurbanlıklarının kesimini seyredebiliyorlar. Daha sonra ise bize verdikleri bilgilere göre hisseleri ayrıştırılıp poşetlenmiş bir şekilde etlerini teslim ediyoruz. Yani bizden kurbanlık alan vatandaşlarımız hiçbir şeyle uğraşmak zorunda kalmıyor" diye konuştu.

"FİYATLARDA ARTIŞ BEKLİYORUZ"

Piyasa şartlarının düzelmemesi durumunda önümüzdeki yıl fiyatlarda artış yaşanacağını ifade eden Kılıç şunları kaydetti: "En basit hesapla ortalama bir yemin torbası 2017 yılında 52 liraydı bugün itibariyle yemin torba fiyatı 85 liraya yükselmiş durumda.  Piyasa şartlarının bu şekilde kalması durumunda sattığımız hayvanların yerine önümüzdeki yıl için yenilerini alırken zorlanacağımızı düşünüyorum. Yem, saman, mazot fiyatları bizim sektörümüzü bire bir etkileyen faktörler. Diğer yandan süt fiyatlarında da bir artış yaşanıyor, buda büyükbaş hayvan sahiplerinin süt üretimine yönelmesi ve kesim için bırakılacak hayvan sayısının azalması anlamına geliyor. Yani önümüzdeki yıl için talebin yüksek fakat arzın az olacağını da düşünüyoruz. En büyük ümidimiz inşallah hükümetimizin biran önce piyasadaki ekonomik dengeyi sağlaması. Böyle bir durumda hem vatandaşımız hem biz hem de ülkemiz kazanacak."