DİKMEN'İN 5 ARALIK KADIN HAKLARI GÜNÜ MESAJI

Cumhuriyet Halk Partisi Sapanca İlçe Başkanı Nuray Dikmen, 5 Aralık Kadın Hakları Günü'nün yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Dikmen, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, nüfusun yarısını oluşturan kadınların ülkemizin karar alma mekanizmalarında, yaşamın her alanında ve mecliste eşit sayıda yer alması gerektiğini söyledi.

5 Aralık 1934'de Atatürk'ün bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük ettiğini hatırlatan Dikmen, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi Atatürk Devrimlerinin en önemlilerinden biridir. 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934'de Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı. Bu nedenle bu tarih 'Kadın Hakları Günü' olarak kutlanmaya başlandı. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte kadınlarımız çok önemli siyasi, hukuki ve sosyal haklar elde etmişlerdir. Günümüzde ise, ne kadar acıdır ki; biz kadınlara verilen haklarımızın elimizden alınmaya çalışıldığını görüyoruz ve kazanılmış haklarımızı kaybetmeme mücadelesi vermeye çalışıyoruz. Eşit koşullarda çalışma imkanının olmadığı, kadına verilen değerin iyice azaldığı, kadın erkek eşitliğinin tartışıldığı bir durumdayız. Biz nüfusun yarısıyız, nüfusun yarısını oluşturan kadınların ülkemizin karar alma mekanizmalarında, yaşamın her alanında ve mecliste eşit sayıda yer almasını istiyoruz. 5 Aralık Kadın Hakları Gününün 84. yıldönümünde kendilerine kazandırılan hakları için mücadele eden bütün kadınlarımızı saygıyla selamlıyorum."