BU SİNEKLER ÇOK FARKLI

Sıcak hava ile birlikte sivrisinekler vatandaşların korkulu rüyası haline gelmiş durumda. Farklı bir tür olduğu öğrenilen sineklerin en büyük özelliği ise alışılagelmişin dışında sessiz olmaları ve gündüz saatlerinde de ısırmaları

Hem sesiz olmaları hem de ısırmaları sonrasındaki kaşıntı nedeniyle vatandaşlara rahat vermeyen sivrisinekler ilçede paniğe neden oldu.

Son haftalarda il genelinde sivrisineklerden gelen şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor. Sapanca da bu sinek istilasından nasibini almış durumda. Sivrisinek ısırması sebebiyle sağlık merkezlerine başvuranların sayısında ciddi bir artış söz konusu. Alışılanın dışında meydana gelen bu vaka artışı sonrası halk arasında panik yaşanıyor.

Özellikle akşamları gerek şehir merkezi gerekse mahallelerde cadde ve sokaklara kabus gibi çöken sivrisineklerin ısırmaları sonrasındaki kaşıntı, sağlık sorunlarına neden oluyor. Bu yıl ilk defa ortaya çıkan sivrisinek türü ısırdığı bölgede büyük bir şişliğe sebep oluyor. 15-20 gün iyileşmeyen yaralara yol açan sivrisinekler tek bir insanı onlarca defa ısırabiliyor. İlçe halkı sivrisinekler nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor.

Ülkemizde pek bilinmeyen ve yaklaşık 2 yıldır coğrafyamızda görülmeye başlanan bu sivrisinek türü Aedes olarak biliniyor. Ülkemizde ilk kez Doğu Karadeniz Bölgesinde ortaya çıkan bu türün Kafkaslar'dan geldiği tahmin ediliyor. Bu tür, ülkemizde bilinen sivrisinek türü Anofel'in aksine sessiz ve bir seferde onlarca ısırık izi bırakabiliyor. Kocaeli Tabipler Odası Başkanı Zeki Haşimoğlu ise bu yıl karşımıza çıkan sivrisinek türünün alerjik reaksiyonlara sebep olabildiğini ancak ölümcül bir etkisinin olmadığını belirtti.