BİTKİSEL ATIKLAR DEĞER KAZANACAK

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Sapanca Meslek Yüksekokulu bitkisel atıkları geri dönüşüme kazandıracak önemli bir projeyi hayata geçiriyor.

Park ve Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından gerçekleştirilecek proje ile Sapanca'da çöpe gönderilerek veya yakılarak heba edilen ve çevre kirliliğine neden olan bitkisel atıklar, kompost yapılarak geri dönüştürme işleminin ardından çıkan organik maddenin tarımda ve peyzaj alanlarında kullanılması amaçlanıyor.

Proje hakkında açıklamalarda bulunan Park ve Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Nurettin Kartal, uygulanacak proje ile saksılı dış mekan süs bitkilerinde gerek duyulan yetiştirme ortamı ihtiyacının çok daha ucuza karşılanacağını söyledi.

Proje ile kimyasal gübre kullanımının da azalacağına dikkat çeken Kartal, şunları kaydetti:

"Proje sonucunda bitkisel atıkların geri kazanımı ile hem organik madde içeriği düşük olan topraklarımızın organik madde içeriği arttırılmış olacak hem de topraklarımız bitki besin maddesi yönünden zenginleşerek daha az kimyasal gübreye maruz kalacak. Ayrıca topraklarımızın hava - su dengesi düzelecek ve toprak içindeki mikro organizma faaliyetleri çoğalarak toprak verimliliği artacak. Bitkisel atıkları yakma ve çöp olarak depolama sonucu oluşan hava, su, toprak gibi çevre kirliliği azalacaktır. Sakarya ve Sapanca çevresinde söz konusu bitkisel atıkların kompostlanarak yeniden kullanımı ile özellikle saksılı dış mekan süs bitkilerinde gerek duyulan yetiştirme ortamı ihtiyacı bir ölçüde çok ucuz olarak karşılanabilecektir."