1. SAPANCA EL SANATLARI FESTİVALİ

Bu yıl ilki düzenlenen Sapanca El Sanatları Festivali'nde çeşitli branşlarda 118 stantta sanat eserleri ve ürünler ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Sapanca Belediye tarafından Kırkpınar'da düzenlenen festivalde açılan birbirinden farklı 118 stantta, çanta-cüzdan tasarımı, ebru, çini, cam sanatı, keçe sanatı, seramik, dikiş-nakış, resim, tel kırma, filografi ve iğne oyası gibi çeşitli branşlarda yapılmış el sanatları sergilendi. 17 stantta ise yiyecek ürünlerinin satışı gerçekleştirildi.

Festivale Kocaeli'den katıldığını belirten Mustafa Tekoğul, filografi sanatı ile yaptığı eserlerini hem tanıtmak hem de satabilmek amacıyla festivalde yer aldığını söyledi.

Filografi'nin Ortadoğu'da doğan ve Avrupa'dan uzak doğuya kadar yayılmış çivi ve telin şekillendirilmesi ile oluşan bir sanat olduğunu belirten Tekoğlu, "Bunun sadece bir sanat olduğunu düşünmüyorum çünkü yaparken bir yandan da terapi almış oluyorsunuz" dedi.

Yaptığı sanata kendince manevi değerler kattığını belirten Tekoğul, şöyle konuştu:

"Kendimce bir sitil geliştirdim. Her çiviyi çakarken, her teli dönerken bir besmele, la havle ve salavat getiriyorum. Her çivi arasında bir teli en az 10 kez gidip geliyorsunuz. Bir tabloda 5-10 bin arasında çivi olduğunu düşünürseniz bunu da 10'la çarparsanız binlerce kez besmele, la havle ve salavat getirmiş oluyorsunuz. İşin sanat yönü, terapi yönü, maddi yönü ve bu yaptığımla manevi yönü olmuş oluyor.
Yaptığınız her şeyde bir güzellik ortaya çıkıyor. Bu festivali düzenledikleri için Sapanca Belediyesi'ne çok teşekkür ediyorum. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha da geliştirerek eksikleri gidererek devam ederler. Ayrıca bu sanatı öğrenmeme vesile olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları'na teşekkür ediyorum"

"ÖĞRENCİLERİMİZ İŞYERLERİ AÇIYOR"

Sapanca Kaymakamlığı Sosyal Destek Merkezi (SODAM) Müdürü Selma Kaya, kursları tanıtmak ve kurslarda üretilen eserleri sergilemek amacıyla festivale katıldıklarını anlattı.

İlk defa bir festivalde yer aldıklarını belirten Kaya, "Ahşap boyama, sepet, çini gibi ürünlerimizin yanında yine kendi mutfağımızda üretilen yiyeceklerimizde mevcut. Bizim için çok faydalı oldu inşallah seneye daha geniş bir ürün yelpazesi ile katılacağız" diye konuştu.

SODAM olarak asıl amaçlarının kadınlara meslek edindirmek olduğunu ifade eden Kaya, şunları kaydetti:

"Birçok öğrencimiz merkezimizde aldıkları eğitimler sonrasında ürettikleri ürünleri ilk olarak kendi etraflarına satmaya başladı. Bu gün festivalde bakıyoruz ki 5-6 öğrencimiz artık kendi stantlarını açarak, ürünlerini pazarlayacak boyuta gelmişler. İçlerinde kendi işyerlerini açanlarda var. Burada kazandıkları paralar ile ailelerine gerçekten büyük katkılarda bulunuyorlar. Kadınlarımız artık boş durmuyor üretiyor. Kendi kimliklerini buluyor. Buda bizleri gerçekten çok mutlu ediyor."