'ŞEHRİMİZDE ARABA PARK ETME SORUNU'

Cumhuriyet Halk Partisi Sapanca İlçe Başkanı Cengiz Çiçek, Sapanca'nın otopark sorunu hakkında çözüm önerilerinde bulundu.

Sapanca'nın otopark sorunun her geçen gün biraz daha arttığına dikkat çeken Çiçek, "Bugüne kadar süre gelen çarpık kentleşmeden dolayı ve belediyenin imarla ilgili yönetmeliklerinde otoparkla ilgili herhangi bir şartnamenin olmaması veya uygulanmaması Sapanca'da ciddi bir otopark problemi doğurmaktadır" dedi.

Otopark sorunu hakkında Avrupa ülkelerinde geçerli olan düzenlemelerden örnekler veren Çiçek, "Batı Avrupa ülkelerinde olsak Sapancamızın mevcut sorununa şu şekilde çözüm üretilirdi. Karaoğlanoğlu, Mimar Sinan, Vehbi Bey, Rüstem Paşa, Kemer, Çarşıiçi ve Nurettin Bey Caddeleri ile Paşa Sokak ilçemizde ticari faaliyetlerin en yoğun olduğu bölgeler. Bu caddelerimizde yolun bir tarafına park edilebilir şekilde düzenlenir, park hizalama çizgileri yola düzenli olarak çizilir, yolun karşı tarafına da, park yasağını belirtecek şekil de duble kırmızı çizgiler ve park etme yasağını gösteren tabelalar konurdu. Bunların yanında parkeden araçların maksimum bir saate kadar park edebilmeleri, aksi takdirde cezaya tabi tutulması gerekir. Engelliler için park etme yerlerinin bırakılması. Şehir içindeki işletmelere, yükleme boşaltma yapacak araçların belli bir saat dilimi haricinde yükleme boşaltma yapamaması. İşletme sahiplerine de arka sokaklarda araçlarını park edebileceği otoparkların tahsis edilmesi gerekir. Bu cadde çevresindeki ikamet edenler için de; otoparkların tasarlanması. Söz konusu düzenlemelerin, kolluk kuvvetleri ve elektronik denetim sistemleriyle (kamera sistemleriyle) denetlenmesi ve buna benzer düzenleme ve bir takım önlemler" diye konuştu.

Düzenlemelerde kazanan tarafın Sapanca esnafı ve halkı olması gerektiğini kaydeden Çiçek, şunları kaydetti:

"Bu düzenlemelerde, halkımızın cebinden kesinlikle para çıkmaması düşünülmelidir. Kar amacı güdülmemelidir. Belediyenin yürürlüğe sokmak istediği; aracın 15 dakika ücretsiz park edilebileceği, bu sürenin aşılması halinde ücret alınması fikrinin doğru olmayacağı düşüncesindeyim. Belediye bu uygulamayı kullanarak halkın cebinden para alarak, kar etme pozisyonunda olmamalıdır. Kısa süreli parkların ücretlendirilmesi durumunda ticari işletmelerin de olumsuz bir şekilde etkileneceği kesindir. Bu da işletmeler arası haksız bir rekabete neden olur. Önemli olan Sapanca halkının kazanımıdır. Şubat ayı meclis toplantısında sayın belediye başkanına ve değerli meclis üyelerine de belirttiğim gibi, her konuda olduğu gibi, bu konuda da bilgi ve tecrübelerimle kesinlikle destek olacağımı bir kez daha hatırlatmak isterim."